Terugblik workshop Wet open overheid

Vorige maand gaf Cornelis van der Sluis griffiers op initiatief van de commissie Openbaar Bestuur een workshop over de Wet open overheid (Woo) tijdens het voorjaarscongres op 7 juni.

Tijdens de workshop werd ingegaan op verschillende onderwerpen die direct voor griffiers relevant zijn, zoals: welke verplichtingen er zijn voor gemeenteraden en Provinciale Staten, wat van de gemeenteraad en Provinciale Staten op te vragen is op grond van de Woo en welke weigeringsgronden er zijn om informatie niet openbaar te maken.

Open overheid essentieel
Een open overheid is essentieel voor het vertrouwen tussen de samenleving en haar overheid, een belangrijke pijler van onze democratie. Een open overheid staat ook open voor wat er beter kan en wat de Woo hieraan moet bijdragen. De Woo is de wet die het recht op toegang tot informatie van de overheid regelt. De Woo kent drie plichten:

  1. Actieve openbaarmakingsplicht: het uit eigen beweging openbaar maken van bepaalde overheidsinformatie.
  2. Passieve openbaarmakingsplicht: het op verzoek openbaar maken van gevraagde overheidsinformatie.
  3. Informatiehuishoudingsplicht: het duurzaam toegankelijk maken van overheidsinformatie.

Woo-contactpersoon
De Woo is van toepassing op gemeenteraden, Provinciale Staten, colleges van gedeputeerde staten, colleges van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de rekenkamer. Elk bestuursorgaan moet een Woo-contactpersoon hebben benoemd. Daarnaast moet elk bestuursorgaan documenten actief openbaar maken die onder andere betrekking hebben op:

  1. de bereikbaarheid van het bestuursorgaan en zijn organisatieonderdelen en de wijze waarop een verzoek om informatie kan worden ingediend
  2. Vergaderstukken (waaronder agenda’s, verslagen en besluitenlijsten) van provinciale staten en gemeenteraden inclusief vergaderstukken van commissies;
  3. adviezen;
  4. jaarplannen en –verslagen;
  5. ambtelijk of extern opgestelde onderzoeksrapporten.

Openbaaheid
Op grond van de Woo kunnen documenten (inclusief bijvoorbeeld appjes) worden opgevraagd. Hierbij maakt het niet uit of de documenten staan op een zakelijke telefoon óf computer of dat deze privébezit zijn. De opgevraagde documenten moeten wel verband houden met een publieke taak.

Woo-verzoek
Wanneer een bestuursorgaan een Woo-verzoek ontvangt, heeft het bestuursorgaan vier weken de tijd om te reageren. Een bestuursorgaan kan deze termijn één keer verlengen met maximaal twee weken. Net als onder de Wet openbaarheid van bestuur kent de Woo een aantal weigeringsgronden waarop een beroep kan worden gedaan om geen informatie openbaar te maken. Deze gronden zijn onder andere:

  1. de bijstand van de griffie bij het opstellen van initiatiefwetsvoorstellen, amendementen en procedurele adviezen;
  2. vertrouwelijke beraadslagingen en stukken omtrent burgemeesterbenoemingen;
  3. bedrijfs- en fabricagegegevens die vertrouwelijk aan de overheid zijn meegedeeld;
  4. bijzondere categorieën van persoonsgegevens (bv. medisch, religieus of seksueel);
  5. economische of financiële belangen van de overheid.