Onderzoek Instroom vrouwelijke wethouders

In de Nederlandse lokale politiek zijn 29% van de wethouders vrouw.

De grens van 30% is nog nooit bereikt. Het gebrek aan vrouwen in het ambt van wethouder heeft gevolgen voor de representativiteit van besluit- en beleidsvorming. Verschillende perspectieven en ervaringen worden niet voldoende meegenomen. Meer diversiteit in de politiek leidt tot een verbeterde legitimiteit, meer representativiteit en de meerwaarde van verschillende perspectieven.

Factoren
Meer Vrouwen in de Politiek, de Wethoudersvereniging (Vandana Jankipersadsing) en wetenschapper Zahra Runderkamp hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar welke factoren ervoor zorgen dat het voor vrouwen minder makkelijk is om wethouder te worden en welke factoren ervoor zorgen dat vrouwen juist wel wethouder worden. Het onderzoek richt zich op de vrouwelijke instroom van wethouders. Er is ingezoomd op het sollicitatieproces voor wethouders, welke profielkenmerken worden besproken in dit proces en welke ervaring en contacten belangrijk zijn om wethouder te worden.

Uitkomsten
Het rapport gaat in op de uitkomsten van het onderzoek: 

  • lokale politiek als loopbaan;
  • vrijwilligerswerk;
  • sollicitatie- en formatieproces;
  • rekrutering.

Aanbevelingen
Tevens doen we aanbevelingen voor vrouwen die wethouder willen worden, mannelijke wethouders die willen bijdragen aan gendergelijke colleges, politieke partijen en aan (in)formateurs om te zorgen voor 50% vrouwelijke wethouders.

Het rapport en de samenvatting vind je hier.